Espanja,  Eurooppa

Granada ja kiehtova Alhambra

Espanjan Andalusiassa sijaitsevan Granadan kaupungin tunnetuin nähtävyys on väisttämättä Alhambra. Alhambran palatsialue kohoaa kaupungin ylle jättäen taakseen lumihuippuiset Sierra Nevadan vuoret. Sen rakensivat 1300-luvulla arabialaiset maurit, jotka hallitsivat osia etelä-Espanjasta aina 1400-luvulle asti. Alhambraa pidetään yhtenä islamilaisen arkkitehtuurin suurimmista saavutuksista. Alueella on useita palatseja ja puutarhoja, alue on valtava ja vähän kuin oma kaupunkinsa.

Alhambra on Espanjan suosituin nähtävyys, joten liput pitää ostaa hyvissä ajoin etukäteen. Ainakin jos haluaa olla varma sisäänpääsystään. Liput pystyy ostamaan helposti verkosta paikan viralliselta sivustolta. Oston yhteydessä pitää kirjata passin tiedot järjestelmään ja passi myös tarkastetaan sisäänkäynnin yhteydessä. Nasridin palatsi, Alhambran päänähtävyys, vaatii lipun lisäksi myös aikaslotin, joka varataan lipun oston yhteydessä. Sisään palatsiin pääsee vain ennakkoon varattuna aikana ja tässä ollaan tarkkoja.

Ajelimme Granadaan rannikolta Fuengirolasta ja matkaan kului noin 1,5 tuntia. Alhambran maksullinen parkkialue on kätevästi alueen pääportin läheisyydessä ja sinne pääsee helposti suoraan ohitustietä ilman että tarvitsee kiemurrella kaupungin keskustan kautta. Vaikka Granadan kaupunki onkin heti Alhambran alapuolella, päästäkseen kaupunkiin autolla, pitää kiertää noin kymmenen kilometrin lenkki. Kukkulalta keskustaan pääsee kuitenkin tarvittaessa mm. kävellen, mutta aikaa säästääksemme halusimme Alhambran kierroksemme jälkeen ajaa auton valmiiksi keskustaan.

Alhambran alue jakaantuu kahteen isoon kokonaisuuteen: itse Alhambraan ja Generalifeen. Sulttaanien kesäpalatsiksi suunniteltu Gereralife sijaitsee hieman erillään muusta kokonaisuudesta ja pääportilla pitänee päättää kumpaa aluetta lähtee ensimmäisenä kiertämään, koska alueet sijaitsevat erillään toisistaan ja reitit erkaantuvat pian sisäänkäynnin jälkeen.

Alhambran upeus – Nasridin palatsi

Vaikuttavin ja kaunein Alhambran palatseista on Nasridin palatsi. Tämä onkin koko alueen päänähtävyys, joten sitä ei kannata jättää väliin. Palatsiin pääsyä on rajoitettu ja sisään pääsee vain pääsylipussa ilmoitettuun aikaan. Ja vaikka pääsyä palatsiin onkin rajoitettu, oli siellä silti todella paljon ihmisiä ja liikkuminen tapahtui käytännössä jonoissa. Voisi olla mielekkäämpää tutustua paikkaan rauhassa kesäkuukausien ulkopuolella.

Nasridin palatsissa on paljon kauniita kaiverrettuja yksityiskohtia, geometrisiä muotoja, mosaiikkeja ja arabialaisia kirjoituksia. Suihkulähteet solisevat palatsin sisäpihoilla. Myös kattoihin kannattaa kääntää pää, erilaisia koristeita on myös katoissa. Palatsissa kokee islamilaisen arkkitehtuurin kauneuden sen hienoimmassa muodossa. Palatsin kohokohdat lienevät suorakaiteen muotoisen vesialtaan hallitsema Myrttipiha ja kuuluisa Leijonapiha suihkulähteineen.

Palatsin puutarha on niin iso, ettemme jakseneet kiertää sitä edes kokonaan, vaikka upea olikin. Ulkopuolelta palatsi ei juurikaan näytä erikoiselta, se on sisältä huomattavasti koristeellisempi kuin ulkopuolelta voisi kuvitella.

Albaicín – Granadan historiallinen sydän

Granadan kaupunki on sekoitus arabialaista arkkitehtuuria ja andalusialaista rentoutta. Albaicín on Granadan viehättävä vanha arabikaupunginosa, joka on rakennettu Alhambran viereiselle kukkulalle. Se tunnetaan erityisesti kapeista, labyrinttimaisista kujistaan, valkoiseksi kalkituista taloistaan ja upeista näkymistään Alhambran linnoitukselle. Mirador de San Nicolás on suosittu näköalapaikka, josta avautuu upea näkymä Alhambran palatsiin ja taustalla kohoaviin Sierra Nevadan lumihuippuihin. Näköalapaikka on huikea, sieltä näkee Alhambran palatsin upeasti muusikoiden soittaessa taustalla. Varaudu jyrkkiin mäkiin ja portaisiin!

Albaicínin kapeilla kujilla arabialainen vaikutus näkyy yhä vahvasti. Calle Elvira- ja Calle Calderería Nueva -kaduilla voi vierailla arabialaisissa teekaupoissa ja maistella perinteistä minttuteetä. Basaarityylisissä kaupoissa myydään myös käsintehtyjä arabialaisia tuotteita, kuten messinkilamppuja, mattoja ja keramiikkaa. Sekä tietenkin myös matkamuistokrääsää.

Luolia ja Flamencoa Sacromontessa

Granadan keskustan itäpuolelle levittyvä Sacromonten kaupunginosa tunnetaan valkoiseksi kalkituista luolataloistaan ja Flamencosta. Luolatalot, jotka tunnetaan myös nimellä Cuevas, ovat kaivettuina suoraan vuorenrinteeseen ja niitä asuttivat alun perin Espanjan romanit eli Gitanot. Nykyisin tunnetuimmat luolat on muutettu baareiksi ja omistettu sykkiville Flamenco-esityksille.

Innostukseni Granadaan ja Alhambraan lähti alkujaan liikkeelle luettuani Lucinda Rileyn Seitsemän sisarta -kirjasarjan teoksen Kuun sisar, jonka juoni perustuu nimenomaan Sacromonten luoliin, Flamencoon ja Gitanoihin. Tämän vuoksi pitikin saada päivään mahtumaan vielä käynti Sacromonten luolamuseossa. Museo Cuevas del Sacromonte -luolamuseossa pääsee tutustumaan luolataloihin, jotka on restauroitu ja sisustettu viime vuosisadan alkupuoliskon mukaiseksi. Museo tarjoaa tietoa Sacromonten alueen Gitanojen elämäntavasta ja kulttuurista. Myös museolta on hienot näkymät vastapäisellä vuorenrinteellä kohoavalle Alhambran palatsille!

Autolla museolle oli hieman hankala päästä, lopulta ajoimme yksisuuntaista väärään suuntaan, jotta pääsimme perille aikamme kierreltyä edes takaisin. Museolla ei myöskään ole parkkipaikkoja, saimme auton parkkiin kadun reunaan, mikä ei välttämättä ollut ihan virallinen pysäköintipaikka. Albaicínin ja Sacromonten historiallisilla alueilla on autoilua rajoitettu, jonka vuoksi tänne on halutessaan ehkä parasta kävellä tai käyttää julkisia.

Yhdessä päivässä ei Granadaa ehdi kunnolla kiertämään, suosittelen ainakin kahta-kolmea päivää, jotta kaupungista saa enemmän irti. Mutta ehdottomasti käymisen arvoinen kaupunki, tänne pitää päästä vielä toiste uudelleen!

Yksi kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *