Eurooppa,  Itävalta

Wien – keisarillista loistoa ja unohtumattomia nähtävyyksiä

Itävallan pääkaupunki Wien hurmaa vierailijan historiallaan, eleganssillaan ja rennolla tunnelmallaan, jossa keisarillinen loisto kohtaa modernin kaupunkielämän. Kaupunki hurmaa upeilla palatseillaan, klassisella musiikilla ja kahvilakulttuurillaan, mutta tarjoaa myös modernia taidetta, trendikkäitä ravintoloita ja vehreitä puistoja. Se on sopivan kokoinen niin viikonloppureissulle kuin pidempään lomaan – julkinen liikenne toimii loistavasti, nähtävyydet ovat lähellä toisiaan ja tunnelma on turvallinen ja siisti. Koe ainakin nämä nähtävyydet Wienin reissullasi!

Prater ja sen ikoninen maailmanpyörä

Prater on Wienin perinteikäs huvipuistoalue, jonne pääsee keskustasta kätevästi metrolla. Alueelle on vapaa pääsy ja maksat vain niistä laitteista joiden kyytiin haluat mennä. Huvipuistossa on ihanan leppoisa tunnelma. Täällä voi kuljeskella ympäriinsä, napata bratwurstin, kokeilla onnea pelihalleissa tai hypätä laitteisiin, jotka vaihtelevat hurjista vuoristoradoista vanhan ajan karuselleihin.

Praterin tunnetuin maamerkki ja kaupungin symboli on Wienin punainen jättiläismaailmanpyörä Riesenrad, joka on pyörinyt vuodesta 1897. Maailmanpyörä selvisi jopa toisesta maailmansodasta, vaikka osa vaunuista tuhoutui. Vaunut ovat tilavia ja tunnelmallisia, kuin pieniä historiallisia huoneita ilmassa. Yhteen vaunuun sopii noin 15 ihmistä kerrallaan ja niissä voi seistä sekä liikkua vapaasti katsellen maisemia kaikista suunnista. Kierros kestää noin 15 minuuttia, pyörä liikkuu hitaasti, joten aikaa maisemien ihailuun on runsaasti. Korkeimmasta kohdasta avautuvat komeat näkymät yli Wienin ja myös huvipuisto näyttää hauskalta ilmasta käsin.

Schönbrunn hurmaa historiallaan ja eleganssillaan

Schönbrunnin palatsi on yksi Itävallan tunnetuimmista ja suosituimmista nähtävyyksistä ja se kertoo vaikuttavaa tarinaa maan loisteliaasta menneisyydestä. Palatsi toimi vuosisatojen ajan Habsburgien keisarillisen perheen kesäresidenssinä ja se on vertaansa vailla oleva esimerkki valtakunnan suuruuden ajoilta. Palatsi oli monien merkittävien historiallisten tapahtumien näyttämö ja täällä asui myös keisarinna Elisabeth ”Sissi” ja keisari Frans Joosef, joka syntyi, hallitsi ja kuoli Schönbrunnissa.

Palatsia ympäröivät valtavat puutarhat suihkulähteineen ja patsaineen ovat ilmaisia ja avoinna yleisölle. Niissä voi kävellä, rentoutua ja päästä hetkessä pois kaupungin vilinästä. Palatsirakennukseen pääsee tutustumaan maksullisella palatsikierroksella. Puutarha-alueella sijaitsee myös Schönbrunnin eläintarha, joka on maailman vanhin edelleen toimiva eläintarha. Lähellä puutarhojen reunaa sijaitsee pensaslabyrintti, joka on hauska aktiviteetti kaikenikäisille. Myös nämä ovat maksullisia.

Puutarhan perällä, mäen päällä, kohoaa majesteettinen Gloriette-rakennelma. Se rakennettiin alun perin keisarillisiin aamiaishetkiin ja nykyään siellä toimii kahvila. Glorietten huipulta avautuu panoraamanäkymä palatsille, puutarhoihin ja koko Wienin ylle. Vaikka et menisi palatsiin sisälle, Schönbrunnin puutarhat ovat vierailun arvoiset jo itsessään.

Espanjalainen ratsastuskoulu

Yksi Wienin ainutlaatuisimmista elämyksistä on ehdottomasti vierailu Espanjalaiseen ratsastuskouluun, jossa näkee lipizzanhevosten taidokasta kouluratsastusta keisarillisen arkkitehtuurin ympäröimänä. Ratsastuskoulu sijaitsee Hofburgin keisarillisessa palatsissa, aivan Wienin keskustassa.

Esityssali on älyttömän kaunis. Katosta roikkuvat kynttiläkruunut valaisevat tilan pehmeästi ja koko sali huokuu keisarillista arvokkuutta. Vaikka hevoset ovatkin näytöksen tähtiä, on myös itse tilakin osa esitystä – aivan kuin olisi astunut ajassa taakse Habsburgien aikaan.

Näytöksessä ei saa kuvata, tässä ollaan todella tarkkoja. Salissa liikkuu henkilökuntaa, jotka tarkkailevat yleisöä aktiivisesti ja jokainen taskusta vilahtava puhelin saa napakan huomautuksen. Yllättävän moni yrittää silti kuvata, vaikka selkeät ohjeet kuvauskieltoon kerrotaan.

Liput näytöksiin ovat kysyttyjä, ne kannattaa ostaa verkosta hyvissä ajoin ennen matkaa. Saliin on myynnissä sekä istuma- että seisomapaikkoja ja pähkäilin pitkään kummat ottaa. Istumapaikat ovat melko hintavia ja päädyin lopulta seisomapaikkoihin. Seisomapaikat osoittautuivat ihan hyviksi, portaalla pystyi tarvittaessa myös istumaan. Kannattaa olla ajoissa paikalla, niin pääsee vielä valitsemaan omat seisomapaikkansa parhaiden joukosta. Lue lisää ja osta liput ratsatuskoulun virallisilta sivuilta.

Café Sacherin sacherkakku – alkuperäinen legenda

Wienissä on monta paikkaa, jossa voi nauttia sacherkakkua, mutta vain yksi väittää tarjoavansa alkuperäistä versiota: Hotel Sacherin Café Sacher. Café Sacher on sisustukseltaan punasävyinen, samettinen ja keisarillisen ylellinen – aivan kuin 1800-luvun wieniläiskahvila konsanaan. Tunnelma on melko virallinen ja palvelu kohteliaan jäykkää. Kahvilan suosiosta kertoo pitkä jono sen ulkopuolella etenkin iltapäivisin. Vinkki! Voit varata pöydän etukäteen verkosta ja astella suoraan jonon ohi sisään varaamanasi aikana. Varaa pöytä Café Sacherin sivuilta.

Perhospuisto Schmetterlinghaus

Wienin perhospuisto on viehättävä trooppinen kasvihuone, joka sijaitsee aivan Wienin keskustassa lähellä Hofburgin palatsia. Satoja perhosia liitelee tilassa vapaana. Niiden siivet voivat olla sähkönsinisiä, sitruunankeltaisia, oranssin hehkuvia tai täynnä kuvioita, jotka muistuttavat silmiä tai lehtiä. Toisinaan ne saattavat laskeutua vaikka kädellesi tai olkapäällesi. Talossa on trooppinen ilmasto ja kauniita trooppisia kasveja, pieniä vesiputouksia ja siltoja. Korkea, lasinen kupolikatto päästää sisään luonnonvaloa.

Poikkesimme perhospuistoon hetken mielijohteesta, kun kävelimme sen ohi. Paikka oli mukava yllätys! Lisätietoja paikasta löydät heidän sivuiltaan.

Stephansdom ja katakombit

Keskellä Wienin vanhaa kaupunkia kohoaa majesteettinen Stephansdom eli Pyhän Tapanin tuomiokirkko. Sen goottilainen torni näkyy kauas ja kiviseinät ovat todistaneet vuosisatojen historiaa: häitä, sodan tuhoja ja jälleenrakennusta. Kirkon alta löytyy laaja katakombiverkosto, jonne pääsee tutustumaan vain opastetulla kierroksella. Kierroksella näkee mm. luuhuoneita, joissa on tuhansien ihmisten luita pinottuna kasoihin – osa ajalta, jolloin ruttoepidemiat ja sodat vaativat tilaa nopeasti.

Katakombien kierros pidetään vain opastettuna ja ryhmät kokoontuvat kirkon sisällä tasaisin väliajoin. Kierrokselle ei tarvitse erikseen ilmoittautua, riittää kun on katedraalin sisällä katakombien sisäänkäynnillä haluttuun aikaan. Ajat löytyvät katedraalin verkkosivuilta.

Yksi kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *