Aasia,  Japani

Hiroshima ja Miyajima – päiväretki Kiotosta

Hiroshima on kaupunki, jonka nimi herättää tunteita. Se on paikka, jossa matkailija pääsee sukeltamaan syvälle maailmanhistoriaan. Kaupungin tunnetuin vierailukohde on vaikuttava Rauhanpuisto, mutta kaupungista avautuu myös reitti yhteen Japanin kauneimmista saarista. Miyajima, viralliselta nimeltään Itsukushima, sijaitsee Hiroshiman edustalla. Saari tunnetaan punaisesta, merestä kohoavasta torii-portistaan sekä rauhallisesta tunnelmastaan.

Teimme Hiroshimaan päiväretken Kiotosta käsin. Se onnistui yllättävän helposti – kiitos Japanin tehokkaan junaverkoston. Hyppäsimme aamulla Shinkansen-luotijunan kyytiin Kioton asemalta ja alle kahdessa tunnissa olimme perillä Hiroshimassa.

Hiroshiman juna-asemalta on helppo jatkaa matkaa kohti kaupungin tärkeimpiä nähtävyyksiä kirkkaanpunaisilla Sightseeing Loop -busseilla, jotka lähtevät aseman edestä. Bussit kiertävät kehää kaupungin tärkeimpien nähtävyyksien kautta ja kyytiin voi hypätä edullisesti vaikka vain yhden siirtymän ajaksi. Me suuntasimme Rauhanpuistoon.

Rauhanpuisto ja museo – Hiroshiman historian tärkein kohde

Hiroshiman Rauhanpuisto on vaikuttava ja hiljentävä alue, joka sijaitsee atomipommin räjähdyksen keskipisteessä. Laajalle puistoalueelle on sijoitettu muistomerkkejä, veistoksia ja rauhankello, jotka kaikki kertovat omalla tavallaan kaupungin traagisesta historiasta ja toivosta rauhan puolesta. Yksi puiston keskeisistä elementeistä on Flame of Peace -rauhantuli, joka on luvattu pitää palamassa, kunnes maailmasta on hävitetty viimeinenkin ydinase. Yksi tunnetuimmista paikoista on Hiroshiman rauhanmuistomerkki eli Atomic Bomb Dome, ainoa rakennus, joka jäi osittain pystyyn räjähdyksen keskipisteessä. Se seisoo yhä paikallaan muistuttamassa, mitä tapahtui 6. elokuuta 1945.

Puistossa sijaitsee myös Rauhanmuseo, jonka näyttelyt ovat sekä koskettavia että perusteellisesti toteutettuja. Museo kertoo paitsi tapahtumien kulusta, myös yksittäisten ihmisten kokemuksista, joiden kautta tragedia konkretisoituu. Vaikka museossa vieraileminen voi olla pysäyttävää, on se opettavainen ja tärkeä osa vierailua Hiroshimaan.

Rauhanmuseo on yksi Hiroshiman suosituimmista nähtävyyksistä ja se näkyy myös kävijämäärissä. Meidänkin vierailumme aikaan museo oli hyvin ruuhkainen. Museon alku- ja loppuosa olivat rauhallisempia, mutta keskiosan näyttelyt ruuhkautuivat pahasti, eikä näyttelyssä päässyt etenemään mihinkään suuntaan. Museoon voi ostaa pääsyliput etukäteen verkosta. Lipun hinta on hyvin edullinen, vain muutaman euron verran. Etukäteisosto voi olla hyvä idea etenkin sesonkiaikoina, jos haluaa varmistaa sisäänpääsyn.

Miyajima – Itsukushiman pyhäkkö ja punainen portti

Rauhanpuiston Bomb Domen puoleiselta reunalta lähtee raitiovaunu numero 2, jolla pääsee suoraan Hiroden-Miyajimaguchin pääteasemalle, Miyajiman lauttaterminaaliin. Matka kestää reilun tunnin, mutta eipä tarvitse vaihtaa välillä kulkuneuvoa. Lauttasatamasta lautat lähtevät tiuhaan tahtiin Miyajiman saarelle ja matka kestää vain noin 10 minuuttia. Jo lautasta näkee punaisen torii-portin ja osa lautoista jopa tekee pienen kaarroksen portin lähelle.

Miyajiman saari, tai virallisemmin Itsukushima, on rauhallinen ja luonnonkaunis saari. Heti satamaan saavuttaessa vastassa ovat uteliaat peurat, jotka liikkuvat vapaasti saarella ja ovat tottuneet ihmisiin. Ne tuovat saarelle oman satumaisen tunnelmansa.

Saari tunnetaan erityisesti punaisesta torii-portistaan, joka seisoo vedessä vastapäätä Itsukushiman pyhäkköä. Vuoroveden mukaan portti joko kelluu meren yllä tai seisoo paljaalla hiekkapohjalla, ja molemmat näkymät ovat vaikuttavia omalla tavallaan. Itsukushiman pyhäkkö on Unescon maailmanperintökohde ja yksi Japanin kuuluisimmista shintolaisista pyhäköistä. Sen punaisina hehkuvat rakennukset näyttävät lähes leijuvan veden päällä.

Miyajimalla on viehättäviä pieniä kujia, joilla kannattaa kuljeskella ilman kiirettä. Yksi tunnetuimmista on Machiya, joka sijaitsee lähellä lauttasatamaa. Sen varrelta löytyy runsaasti tunnelmallisia ravintoloita ja putiikkeja, joissa myydään paikallisia tuotteita ja matkamuistoja. Ruoan ystäviä hemmotellaan muun muassa saaren erikoisuudella: tuoreilla, grillatuilla ostereilla.

Miyajimalta paluu lautalla sujuu yhtä kätevästi kuin menomatkakin. Myös juna-asema on aivan lauttaterminaalin läheisyydessä. Sieltä pääsee suoraan lähijunalla takaisin Hiroshiman päärautatieasemalle, josta voi jatkaa luotijunalla eteenpäin esimerkiksi Kiotoon, kuten me teimme.

Lue myös artikkeli Kiotosta ja sen nähtävyyksistä

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *