Aasia,  Japani

Kioto Japani – perinteiden ja temppelien kaupunki

Kioto on yksi Japanin kiehtovimmista matkakohteista. Se on Japanin vanha sydän – kaupunki, joka säilytti asemansa keisarillisena pääkaupunkina yli tuhannen vuoden ajan. Kioto on ainutlaatuinen sekoitus historiaa ja nykypäivää, perinteitä ja modernia elämänmenoa. Nykyisin se on yksi maan arvostetuimmista matkakohteista, joka on tunnettu ennen kaikkea upeista temppeleistään. Vaikka Kioto on nykyaikainen kaupunki, jossa asuu noin 1,5 miljoonaa ihmistä, tunnelma on täysin toisenlainen kuin Tokion vilinässä.

Kiotossa liikkuminen on sujuvaa. Metroverkko ei ole suuri, mutta se toimii tehokkaasti keskustan alueella. Junilla pääsee nopeasti esimerkiksi Arashiyamaan tai Fushimi Inarille. Kaupungin kattava bussiverkosto vie perille temppeleille ja nähtävyyksille, joihin junat eivät ulotu. Paras vinkki: valitse majoitus rautatieaseman läheltä – se on vain niin käytännöllinen sijainniltaan, kuten kaikki sanovat. Päärautatieasemalta pääsee helposti liikkeelle mihin suuntaan tahansa ja asemalta löytyy runsaasti ravintoloita. Varaudu myös kävelemään paljon, askeltavoitteet täyttyvät täällä huomaamatta.

Fushimi Inari-taisha – tuhansien torii-porttien polku

Yksi Kioton ehdottomasti vaikuttavimmista nähtävyyksistä on Fushimi Inari-taisha, joka on tunnettu tuhansista kirkkaan oransseista torii-porteistaan, jotka muodostavat tunnelin Inari-vuoren huipulle. Tämä shintolainen pyhäkkö on omistettu Inari-jumalalle ja se on toiminut uskonnollisena keskuksena jo 700-luvulta lähtien. Inari on sadon, riisin ja kaupankäynnin jumala, ja hänen sanansaattajinaan pidetään kettuja, joita näkyy temppelialueella lukuisina patsaina.

Koko porttien reitti huipulle ja takaisin on noin 4-5 kilometriä, mutta jo alempi osa pyhäkköalueesta on kokemisen arvoinen. Reittiä voi kulkea haluamansa matkan ja kääntyä takaisin, jos ei halua kiivetä huipulle asti. Matkan varrella on pieniä alttareita, kettu-patsaita sekä näkymiä Kioton ylle.

Reitti on avoinna ympäri vuorokauden, eikä sisäänpääsymaksua peritä. Illalla temppeli hiljenee, kun suurin osa päiväkävijöistä on jo poistunut. Me vierailimme täällä pimeän laskeuduttua ja suosittelen suuresti! Porttipolkujen varrella oli vain harvakseltaan kulkijoita ja alueen äänimaisema koostuu lähinnä omista askelista ja luonnon äänistä. Ilmapiiri muuttui pimeän myötä tunnelmalliseksi ja jopa upean mystiseksi. Niukka, mutta riittävä valaistus loi salaperäisen ja hieman jännittävänkin tunnelman.

Kiyomizu-dera ja vanha Kioto

Kiyomizu-dera on yksi Kioton kuuluisimmista temppeleistä. Tämä Unescon maailmanperintökohde on perustettu jo vuonna 778 ja se seisoo edelleen ylpeästi Higashiyaman kukkuloilla, katsellen alas kaupungin kattojen yli. Temppelin tunnetuin osa on sen valtava puinen terassi, joka ulottuu jyrkän rinteen ylle. Se rakennettiin ilman yhtäkään naulaa, valtava terassi lepää satojen puupilarien varassa. Temppeli on arkkitehtoninen ihme ja yksi Kioton tunnistettavimmista maamerkeistä.

Temppelialue on laaja, ja sen eri rakennelmat, pagodat ja metsäpolut tarjoavat paljon nähtävää ja kuvattavaa. Alueelta löytyy myös Otowa-vesiputous, jonka kolme vesivirtaa symboloivat pitkäikäisyyttä, koulutusta ja rakkauselämää. Vierailijat voivat juoda vettä pienistä metallikauhoista. Uskotaan, että jokaisella virralla on oma erityinen siunaava vaikutuksensa. Perinteen mukaan tulisi valita vain yksi virta josta juoda, sillä useamman siunaus voi menettää tehonsa ahneuden vuoksi.

Kiyomizu-deralle johtavat kadut sekä erityisesti lähistön Sannenzaka ja Ninenzaka kadut tarjoavat kurkistuksen vanhan Kioton tunnelmaan. Alue on tunnettu kauniisti säilyneistä puurakennuksista, perinteisistä teehuoneista ja käsityöläisputiikeista. Kaduilla voi pysähtyä maistelemaan teetä, ostaa paikallista keramiikkaa tai ihailla käsintehtyjä matkamuistoja. Monet turistit vuokraavat kimonon ja kulkevat kujilla valokuvaamassa.

Ninenzakan kivirappusten varrella sijaitsee perinteinen japanilainen teehuone Kasagiya, joka on perustettu jo vuonna 1914. Menussa on säilynyt alkuperäinen, käsintehtyjen herkkujen makumaailma, joka ei ole juuri muuttunut vuosikymmenten aikana. Täällä pääsee herkuttelemaan japanilaisilla makeilla punapavuilla ja kulhollisella kuumaa, vaahtoavaa vihreää Matcha-teetä. Myös sisustus on säilytetty alkuperäisessä asussaan, täällä tuntuu kuin olisi astunut ajassa taaksepäin.

Ninenzaka-kadulta voi siirtyä tunnelmallisen Yasakan viisikerroksisen pagodan ohi kohti Yasakan temppeliä. Erityisen vaikuttava näky on temppelialueelle ripustetut sadat valkoiset paperilyhdyt. Temppeliltä reitti vie suoraan Kamo-joen varrelle, jossa voi hengähtää hetken ja katsella kaupungin rauhallista virtaa.

Arashiyama bambumetsä

Arashiyaman bambumetsä sijaitsee kaupungin länsiosassa noin 30 minuutin junamatkan päässä keskustasta. Myös Kinkaku-ji eli kultainen temppeli sijaitsee samalla suunnalla, joten nämä kaksi kohdetta kannattaa yhdistää. Bambuista muodostuva polku on noin 500 metriä pitkä ja se on mielenkiintoinen näky. Korkeiden, suoraan ylöspäin kohoavien bambujen välistä kulkee selkeästi merkitty reitti, jota pitkin voi kävellä ja aistia metsän erikoislaatuista tunnelmaa.

Arashiyaman bambumetsään pääsee ilman pääsymaksua ja se tarjoaa rauhoittavan hengähdystauon kaupungin vilinästä. Metsä on kuitenkin erittäin suosittu vierailukohde ja etenkin päiväaikaan hyvin ruuhkainen.

Kinkaku-ji – Kioton kultainen paviljonki

Kinkaku-ji eli kultainen paviljonki on varmasti yksi Kioton valokuvatuimmista nähtävyyksistä. Temppelin virallinen nimi on Rokuon-ji, mutta se tunnetaan laajasti nimellä Kinkaku-ji, joka viittaa suoraan sen kullattuun paviljonkiin. Temppeli tunnetaan siis erityisesti rakennuksestaan, jonka ylimmät kerrokset ovat kokonaan kullattuja. Paviljonki heijastuu kauniisti peilityynen lammen pinnasta. Kinkaku-jin ympärillä sijaitseva kaunis japanilainen puutarha onkin suunniteltu korostamaan rakennuksen heijastusta lammessa. Reitti johtaa kävijät ympäri lammen ja tarjoaa useita kuvauksellisia pysähdyspaikkoja.

Alkuperäinen temppeli rakennettiin 1300-luvun lopulla, mutta nykyinen rakennus on vuodelta 1955, sillä alkuperäinen tuhoutui tulipalossa. Pieni pääsymaksu sisältää pääsyn temppelialueelle ja puutarhaan, mutta itse rakennukseen ei pääse sisälle. Kinkaku-jin puutarhasta löytyy muutamakin alue, jossa vierailijat voivat heittää hyvän onnen toivossa kolikoita kivikulhoon.

Huomioida kannattaa, että Ginkaku-ji ei ole sama paikka kuin Kinkaku-ji. Nimet saattavat kuulostaa hämmentävän samankaltaisilta, mutta ne ovat eri temppeleitä eri puolilla Kiotoa. Kannattaa tarkistaa siis määränpää huolellisesti – muuten saattaa päätyä hopeisen temppelin luo, kun tarkoitus on nähdä se kultainen (kuten meille kävi).

Nishiki Market ja lähistön ostoskadut

Nishiki Market on Kioton vilkas ja värikäs kauppakuja, jota kutsutaan usein kaupungin keittiöksi. Viiden korttelin mittaisella katetulla kadulla on kymmenittäin kojua, jotka myyvät kaikkea tuoreista merenelävistä perinteisiin makeisiin ja paikallisiin erikoisuuksiin. Paikka sopii mainiosti sekä ruokahifistelijöille että niille, jotka haluavat vain maistella ja aistia Kioton arkea.

Nishiki Marketin lähistöltä löytyvät myös Teramachi- sekä Shin Kyogoku -ostoskadut. Ne tarjoavat sekoituksen ravintoloita, muotia, elektroniikkaa ja turistikrääsää. Sateisena päivänä Nishiki Market ja sen läheiset ostoskadut ovat erityisen hyviä vierailukohteita, sillä ne ovat pääosin katettuja. Shin Kyogoku -ostoskadulta löytyy myös mainio Mipig-minipossukahvila, jossa voi nauttia rauhallisesta hetkestä possujen kanssa, jotka usein kiipeävät syliin ja ottavat nokoset. Liukuhihna-sushiravintolan ystävälle samaiselta kadulta löytyy myös paikallinen ketju Kura Sushi, jossa annokset tilataan kosketusnäytöltä ja ne saapuvat pöytään omalla pikaradallaan huimalla vauhdilla. Alueella kannattaa piipahtaa myös Samurai ja Ninja-museossa, jos Japanin taistelulajien ja soturikulttuurin historia kiehtoo.

Päiväretkillä Hiroshimassa ja Osakan vilinässä

Vietimme Kiotossa viikon, jonka jälkeen suuntasimme vielä junalla Tokioon. Viikon aikana Kiotossa teimme myös päiväretken Hiroshimaan sekä toisena päivänä suuntasimme Osakan suuntaan: vierailimme vuoden 2025 Expo maailmannäyttelyssä ja illan hämärtyessä jatkoimme matkaa Dotonboriin, Osakan vilkkaaseen ja värikkääseen kortteliin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *