Meteora – Kreikan mystiset luostarivuoret
Meteora on yksi Kreikan merkittävämpiä ortodoksisia luostarialueita. Se sijaitsee Thessalian alueella Keski-Kreikassa. Ainutlaatuisen alueesta tekee se, että luostarit on rakennettu ajan saatossa muovaantuneiden jylhien kalliopylväiden päälle useiden satojen metrien korkeuteen. Vaikka Meteora on historiallinen luostarialue, on se myös luonnonihme, jonka maisemat ovat sanoin kuvaamattoman kauniit. Ihmetystä herättää miten luostarit on saatu aikojen saatossa rakennettua paikoilleen haastaviin korkeuksiin.
Lautalla ja autolla Korfulta
Kävimme tutustumassa Meteoraan lomaillessamme Korfun saarella. Korfulta pääsee mantereen puolelle Igoumenitsan satamakaupunkiin noin 1,5 tunnissa autolautalla. Kerkyra Linesin ja Kerkyra Seawaysin lauttoja kulkee useita päivässä ja hinnatkin ovat edullisia. Liput voi ostaa etukäteen molemmilla yhtiöillä helposti verkosta. Lähdimme matkaan aamulla jo kello 7.30 lautalla ja olin ostanut liput illaksi kello 20.00 lähtevään lauttaan, en tiennyt etukäteen kauan aikaa kuluu Meteorassa. Lopulta käynti Meteorassa menikin niin sukkelaan, että olimme takaisin Igoumenitsassa jo viiden maissa ja saimme vaihdettua liput kello 18 lähtevään lauttaan.
Igoumenitsasta vuokrasimme auton, jonka olimme senkin varanneet jo etukäteen. Esimerkiksi Aviksen vuokraamo sijaitsee heti satamassa, kadun toisella puolella. Igoumenitsasta Meteoraan ajaa noin 2,5 tuntia. Alkumatka on moottoritietä ja viimeiset 40 kilometriä hyvin mutkikasta pikkutietä. Moottoritiestä johtuen matka kuitenkin etenee nopeasti. Matkalle osuu kolme tietullia.
Meteoran rengastie
Meteoran luostarialuetta kiertää noin 10 kilometriä pitkä rengastie, joka vie kaikkien kuuden luostarin lähelle. Rengastie alkaa, tai kumpaan suuntaan sitä nyt haluaakin ajaa, Kastrakin kylästä ja päättyy Kalambakan kylään. Kalambaka on näistä isompi, mutta molemmissa kylissä on tarjolla majoitusta ja ravintoloita. Luostarialue ei siis ole mitenkään erityisen iso ja jos ei halua viereilla luostareissa sisällä, ei alueen kiertämiseen monia tunteja saa kulumaan vaikka kuinka maisemia ihailisikin.
Kuusi Luostaria
Kävimme lounaalla Kastrakin kylässä, josta aloitimme kierroksemme. Ensimmäinen luostari, Pyhän Nikolaoksen luostari, olikin jo heti kilometrin päässä kylästä. Luostarille näytti olevan melkoinen kipuaminen, joten jätimme tarkemman tutustumisen väliin helteen vuoksi. Jatkoimme matkaa eteenpäin ja seuraava, Rousánoksen luostari, oli suljettu. Luostareista aina jokin on suljettu eri päivinä, kannattaa etukäteen tarkistaa mikä, jos suunnitelmissa on vierailla nimenomaan jossain tietyssä luostarissa.
Turistimäärästä päätellen seuraavat kaksi luostaria, Varlaámin ja Suuren Meteoran luostari, olivat suosituimmat. Kävimme tutustumassa Varlaámin luostariin, koska tänne pääsi järkevällä porrasmäärällä. Sisäänpääsymaksu oli 3 euroa henkilöltä. Olkapäät ja polvet pitää olla piilossa, sisäänkäynniltä sai huiveja tarvittaessa lainaksi. Suuren Meteoran luostari sijaitsee lähellä Varlaámin luostaria, linnuntietä näiden väli ei taida olla montaa sataa metriä.
Viimeiset kaksi luostaria, Pyhän Kolminaisuuden ja Pyhän Stefanoksen luostarit, sijaitsevat reitin loppupäässä lähekkäin. Pyhän Stefanoksen luostari on ainoa, johon pääsee tutustumaan ilman kipuamista, luostarille on lyhyt silta. Täällä päässä reittiä eivät maisemat ehkä olleet enää niin hienoja, kuin reitin toisessa päässä.
Maisemien katselu ja pysäköinti
Reitin varrella on useita levennyspaikkoja, joihin on helppo autolla pysähtyä kuvaamaan ja katselemaan maisemia. Myös luostarien kohdilla oli hyvät pysäköintipaikat ja näissä oli pääsääntöisesti hyvin tilaakin. Olin lukenut etukäteen miten pysäköintipaikoista olisi huutava pula, mutta ainakin näin elokuun lopulla omalla autolla pääsi kulkemaan ja pysäköimään mitä parhaiten.
Yksi kommentti
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Tätäkin paikkaa on pakko kehua. On aivan mahtavia maisemia. Tuokin on positiivista, että pysäköinti sujui ennakoitua helpommin.