Eurooppa,  Saksa

Neuschwanstein – Prinsessa Ruususen linna talvella

Neuschwansteinin linna on yksi maailman tunnetuimmista linnoista ja symboli romanttiselle arkkitehtuurille. Linna sijaitsee Baijerin Alpeilla, Etelä-Saksassa, aivan Itävallan rajan tuntumassa. Sen rakennutti Baijerin kuningas Ludvig II 1800-luvun lopulla ja sen satumainen ulkomuoto on tehnyt siitä yhden Saksan suosituimmista nähtävyyksistä. Linna tunnetaan myös Prinsessa Ruususen linnana, sen sanotaan toimineen inspiraationa Walt Disneylle.

Neuschwanstein on uskomattoman näyttävä rakennus, se näyttää eri suunnista katsottuna aina hieman erilaiselta. Linna on avoinna ympäri vuoden, tosin talviaikaan metsäpolut ja Marienbrücke -riippusilta saattavat olla suljettu. Sillalta avautuu ikoninen näkymä Neuschwansteinin linnalle, joka on ehkä yksi valokuvatuimmista Saksan maisemista. Jos valokuva tästä suunnasta linnaa on ehdoton must, kannattaa käynti suunnitella toiseen vuodenaikaan tai ainakin varmistaa verkkosivuilta, että silta on avoinna. Linna ja sitä ympäröivät jylhät maisemat lumihuippuisine vuorineen näyttävät kauniilta kyllä myös muista suunnista.

Rauhallinen vierailu ilman ruuhkia

Ehdoton plussa talviaikaan linnaan matkaavalle on sen rauhallinen tunnelma. Talvikaudella vierailijoita on yleensä huomattavasti vähemmän kuin kesäisin. Meidän vierailumme aikaan muita vierailijoita oli todella vähän, pysäköintialuekin oli puolityhjä. Hohenschwangaun kylässä on useita maksullisia pysäköintialueita, jotka on merkitty selkeästi kylän sisääntuloväyliltä. Pysäköintialueelta on muutaman minuutin kävelymatka lipunmyyntikeskukselle, jonka läheisyydestä lähtee nousemaan reitti linnalle. Kylässä on myös useita ravintoloita ja matkamuistomyymälöitä.

Vieraillakseen linnassa sisällä, pitää ostaa pääsylippu. Lippuja myydään kylän lipunmyyntikeskuksella, tosin ilmeisesti suosituimpaan aikaan liput on myyty loppuun jo useaksi päiväksi etukäteen. Kannattaa siis ostaa lippu etukäteen verkosta. Linnaan ei pääse itsenäisesti tutustumaan, vaan kierros tapahtuu oppaan johdolla. Lipussa on tietty kellonaika milloin sisään pääse sähköisistä porteista ja tätä noudatettiin kyllä sekunnilleen! Sisäänpääsyä pääsi odottamaan etukäteen linnan sisäpihalle. Kannattaa myös huomioida aika linnalle siirtymiseen ennen oman kierroksen alkua.

Neuschwansteinin linna sijaitsee vuorenrinteellä Hohenschwangaun kylän yläpuolella ja se on helppo erottaa jo kauempaa. Autolla linnalle ei saa ajaa, joten matka pitää kulkea kävellen, hevoskärryillä tai bussilla. Hevoskärryt ja bussit ovat maksullisia ja esimerkiksi bussit eivät meidän vierailuaikaamme olleet käytössä. Kävellen matka kuitenkin onnistuu helposti, tie on helppokulkuista päällystettyä tietä (tosin melko jyrkkää) ja matkaan menee noin puolisen tuntia. Hevoskärryt olivat hybridiversioita, hevoset olivat saaneet avukseen nykyaikaisen sähkömoottorin.

Neuschwanstein sisältä – odotettua parempi kokemus

Kokoonsa nähden linnassa on rajallisesti nähtävää. Kierros sisällä ei siis ole kovin pitkä, noin puolisen tuntia. Sisältä linna on yllättävän hieno ja koristeellinen. Olin aiemmin lukenut, että linna ei sisältä ole kummoinen, mutta olen eri mieltä ja sisätilat kyllä yllättivät. Harmi ettei sisällä saanut kuvata! Linna on täynnä upeita seinämaalauksia, koristeellisia huonekaluja ja viitteitä Wagnerin oopperoihin. Ludvig tunnettiin taiteen ja musiikin ystävänä ja hän ihaili erityisesti säveltäjä Richard Wagneria. Linna onkin monin tavoin kunnianosoitus Wagnerin oopperoille ja niiden teemoille: saksalaisille legendoille ja myyteille.

Hohenschwangaun linna

Keltainen Hohenschwangaun linna sijaitsee aivan Neuschwansteinin alapuolella. Neuschwansteinin linnan ikkunasta näkee suoraan linnalle ja alas kylään. Hohenschwangaun linna ei ole yhtä näyttävä kuin satumainen Neuschwanstein, mutta se tarjoaa kiehtovan katsauksen Baijerin kuninkaalliseen historiaan. Se oli paikka, jossa Ludvig II vietti suurimman osan lapsuudestaan ja nuoruudestaan. Käyntiin Neuschwansteinin linnassa on helppo yhdistää käynti myös täällä.

2 kommenttia

    • Huviretki

      Näin minäkin olin lukenut ja odotukset eivät olleet kovin korkealla, mutta sisällä olikin komeaa! Oli iso yllätys 🙂

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *